Aubergine

Det som är så fantastiskt med aubergine är att den innehåller nästan allt man kan önska sig.

Klara Jutterström har introducerat svensk mat utomlands och har jobbat för Svenska konsulatet i Istanbul. En av hennes favorit grönsaker är auberginen. Vi bad Klara att sätta ihop ett av sina favoritrecept och berätta om den fantastiska auberginen 

För några år sedan fick jag erbjudandet att åka till Istanbul och jobba för svenska konsulatet. Jag skulle lära kocken att laga svensk mat och självklart såg jag det som en utmaning. Vilken fantastisk stad det är och här kan man verkligen hitta allt man söker och lite till. Höjdpunkten på dagen var att gå till den lokala grönsakshandlaren som låg ett stenkast från konsulatet. Varje gång så ropade dom “welcome miss Klara” och tog fram en pall till mig, satte mig handgripligen ner på denna pall och gav mig en kopp turkiskt te. Sen att den äldre mannen inte kunde så många ord engelska gjorde inte så mycket. Det var själva känslan att få sitta i hans lilla grönsaksstånd och samtal med gester. Grönsakerna han hade doftade alla precis som grönsaker ska dofta när de är nyplockade och precis mogna. En dag visade han mig små fina auberginer, tror aldrig jag har sett så mogna små auberginer. Jag fick en papperspåse med mig hem till konsulatet som en gåva från honom. Självklart handlade jag en hel del grönsaker också, såsom ljuvligt doftande tomater, citroner, koriander och silverlök. När jag kom hem så komponerade jag ihop en liten rätt med auberginen som grund. Auberginen kommer ursprungligen från Ostasien. Det som är så fantastiskt med aubergine är att den innehåller nästan allt man kan önska sig. Skalet innehåller mycket fibrer som är bra för tarmfloran och en antioxidant (nasunin) som är särskilt bra för att skydda cellerna i hjärnan och förebygger förkalkningar. Skalet hjälper även till att sänka blodtrycket sägs det. Auberginen är full med både järn och kalcium vilket båda förebygger benskörhet och stärker skelettet. Den innehåller även C-vitamin som hjälper till att skydda huden och kroppen från skador genom oxidering och andra ålderstecken. Med andra ord den perfekta grönsaken att tillaga både som tillbehör till något favoritprotein, en härlig förrätt eller lättare rätt under dagen. Jag valde att tillaga min aubergine såhär. Receptet är för 2–4 personer beroende på om det ska vara som ett tillbehör eller en rätt för sig själv.

Ugnsstekta auberginer serverade med en het tomatsallad och Chèvreost

2 auberginer 

flingsalt

olivolja 

Salladen

1/2 silverlök

1 röd chili 

250 g körsbärstomater

2 små krukor koriander eller ett knippe koriander

2 vitlöksklyftor

saften av 1 citron

salt och nymalen peppar efter smak

300 g Chèvre

 

Porslin av Birgitta Watz

Tillagning:

Halvera auberginen på längden massera in alla halvorna med olivoljan och salta köttsidan. Låt dra i ca 20 min. 

Sätt ugnen på 250 grader.

Baka av halvorna i ugnen ca 25 min tills de är mjuka och fått fin färg.

Undertiden gör vi salladen.

Skala och finhacka lök, vitlök, chili och dela tomaterna i fyra mindre bitar och blanda samman. Grovhacka koriandern och blanda ner i salladen. Pressa citronen över och blanda igen. Smaka av med salt och peppar önskas mer hetta så släng i lite mer chili alternativt använd en hetare chili men var försiktiga så det inte blir för hett. Låt salladen stå och gotta till sig medans auberginen bakas i ugnen.

När auberginen är färdig lägg över på ett serveringsfat. Lägg först på salladen och smula sen över Chèvren. 

Nu är rätten färdig att avnjutas på vilket sätt ni än behagar. 

Klara Jutterström

 

Namn: Klara Jutterström

Ålder: 47

Bor: Stockholm 

Familj: 2 vuxna döttrar 

Sysselsättning: kock, sköterska på S:t Görans sjukhus och mångsysslare

Hobby: träna, resa, baka och så mycket mer

 

Är du intresserad av att utbilda dig till Lic. Kostrådgivare?

Vill du veta mer?

Vi vill hjälpa dig att hitta utbildningen som passar dina behov. Boka en fri studiekonsultation hos oss.

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email