kikärtor

gör något magiskt gott av den nyttiga Kikärtan

Klara Jutterström har introducerat svensk mat utomlands och har jobbat för Svenska konsulatet i Istanbul. I det här blogginlägget tar hon upp den nyttiga kikärtan och ger er ett fantastiskt recept.

Jag arrenderade ett café/galleri på Kocksgatan i Stockholm för några år sedan. Lokalen hade inget riktigt restaurangkök därför var det ganska begränsat vilken typ av mat jag kunde servera men antog utmaningen och började laborera med olika maträtter som krävde minsta möjliga användning av spisplattor. Något år innan detta hyrde jag ett litet ställe nere i Sörmland och där lagade jag nästan enbart ekologiskt och vegetariskt, även här med så lite användning som möjligt av spisen. Maten jag lagade där skulle både vara hälsosam mot knoppen och kroppen vilket visade sig vara ett lyckat koncept även i Stockholm. I detta lilla kök på Kocksgatan fanns alltså en helt vanlig hushållsspis med 4 plattor och ugn. Det var allt som fanns i köket. Fläkten var nästan obefintlig därför använde jag enbart ugnen för att “steka” saker. Det var här mitt recept från Sörmland kom till att passa för publiken på Södermalm. Jag ville fortsätta jobba med vegetarisk mat, använda mig av matvete, korn, bönor och ärter. I detta recept använder jag mig av kikärtan. Kikärt kallas även för garbanzoärt och härstammar från sydvästra Asien. Denna ärt är rik på proteiner, mineraler och kostfiber. Det bästa är att köpa den torkade kikärten och koka själv. Undersökningar har visat att kikärtor är mycket mättande och är därför ett bra vegetarisk alternativ till ditt dagliga intag av protein. Precis som andra baljväxter är kikärtor en bra källa för fibrer och även små mängder i kosten kan förbättra insulin- och blodvärdet på väldigt kort tid. Kikärtor har flera positiva effekter på hälsan: de reglerar aptiten, är bra för tarmarna och innehåller en unik uppsättning antioxidanter som bland annat skyddar hjärtat, lungorna och nervsystemet. Så för er som inte använder kikärtor i maten är det hög tid att börja experimentera. Hoppas att detta recept kan inspirera er till att laga något nytt i köket plus att det är nyttigt. 

 

Kikärtsbiffar med ugnsbakade rotfrukter, rostad paprikaröra och Baba ganush

 

Kikärtsbiffar

250 g torkade kikärtor

2 ägg

1 msk kikärtsmjöl

1 knippe färsk koriander

1 tsk malen spiskummin

1 vitlök, pressad

1 msk tahini 

1 tsk cayennepeppar 

salt

peppar

olja, till stekning

 

 

 

 

Rostad paprikaröra

1 rödlök

4-5 klyftor vitlök

3 paprikor röda

1-2 röda chilifrukter

1 msk rökt paprikapulver

1 dl olja

1 msk honung

salt

peppar

Porslin av Birgitta Watz

Baba ganush

 

4 mellanstora aubergine

1 vitlöksklyfta

4 msk tahini 

En hel pressad citron (justera syra efter smak)

Salt

 

Ugnsbakade rotfrukter

 

600 g olika sorters rödbetor

2 palsternackor

4 morötter

200 g rotselleri

1 msk olivolja

1 citron

Salt

Peppar

1 dl olja

1 msk honung

salt

peppar

Gör så här:

 

Blötlägg kikärterna i rikligt med vatten (en del kikärter – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj kikärterna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del kikärter – tre delar vatten) under lock i 20 minuter. Fiska upp en kikärta och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till. Upprepa sedan detta tills kikärterna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

Det kan ibland ta upp till ca 60 minuter att koka klart kikärterna. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

1 dl kikärter ger ca 3 dl kokta.

 

Låt de kokta kikärtorna svalna helt. Mixa dom med äggen. Tillsätt sedan mjölet, kryddorna, koriandern, vitlök och tahini. Ställ åtsidan och tillaga dem i en het panna med lite neutral olja precis innan servering.

 

Rostad paprikaröra

 

Sätt ugnen på 160 grader. Skala lök och vitlök, skiva alla grönsaker och blanda med paprikapulver och olja på en plåt. Ugnsrosta i 30-40 minuter. Allt ska mjukna men inte få för mycket färg.Ta ut grönsakerna ur ugnen och mixa i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt honung, salt, peppar och eventuellt mer olja.

 

Baba ganush 

 

Nagga auberginerna med en kniv, räcker med 2 hack på varje. Lägg på ett galler och ställ på en plåt. Värm ugnen till 250° och ha grillfunktionen på. Ta in plåten med gallret på i mitten av ugnen, lägg auberginerna på gallret, och grilla auberginerna. När skalet mörknar och auberginerna mjuknar inuti så är de färdiga. Skalet ska bli svart och nästan bränt, detta gör man för att få fram den rökiga smaken som auberginröran gärna ska ha. Det brukar ta ca 30 min. Ta ut dem från ugnen, lägg i en kastrull och lägg ett lock över. Låt dem svettas och svalna där. Den rökiga smaken tränger igenom auberginerna bättre då. Skala auberginerna, låt rinna av i en sil. Mixa dem snabbt med en stavmixer. 

Blanda sedan tahini, pressad vitlöksklyfta , salt och citron i skål. Vispa tills det blir en fast massa. Blanda i auberginerna och blanda ordentligt. 

 

Ugnsbakade rotfrukter

 

Sätt ugnen på 225°C.

Skala rotfrukterna. Skär rödbetorna i klyftor och de andra i jämnstora bitar. Bre ut rotfrukterna på bakplåtspapper i en långpanna. Ringla över olivolja och salta.

Stek rotfrukterna i ugnen tills de är mjuka, ca 40 minuter.

 

 

Nu är allt klart för servering förutom att biffarna ska stekas. Värm en stekpanna och forma kikärtssmeten till lagom stora biffar och stek i lite olja. Biffarna ska få en fin gyllenbrun färg. 

 

Nu kan fantasin flöda hur ni vill servera detta! 

 

Smaklig spis

Klara Jutterström

 

Namn: Klara Jutterström

Ålder: 47

Bor: Stockholm 

Familj: 2 vuxna döttrar 

Sysselsättning: kock, sköterska på S:t Görans sjukhus och mångsysslare

Hobby: träna, resa, baka och så mycket mer

 

Är du intresserad av att utbilda dig till Lic. Kostrådgivare?

Vill du veta mer?

Vi vill hjälpa dig att hitta utbildningen som passar dina behov. Boka en fri studiekonsultation hos oss.

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email