emil rubrik

Safe Education rustar PT:n för framtiden

Emil Ullerholm började som PT i precis rätt tid. Då, i början av 2021-talet, började PT:n ta en plats som en given tjänst på gymmen. Idag har yrket formligen exploderat och blivit en egen bransch som man kan jobba inom hela livet. Efter att ha varit PT i drygt tio år driver Emil Numera sin egen firma och på kundlistan finns bland annat hans gamla utbildare SAFE.

Trots sin ringa ålder på 34 år kan Emil betraktas som en veteran i PT-branschen. När han gav sig in i träningsvärlden professionellt hade yrket inte helt fått fäste och på många gym var styrketräningsinstruktören, som mest kunde gå igenom hur maskinerna fungerade, den enda hjälpen man kunde få. Idag ser marknaden helt annorlunda ut. 

SKRÄDDARSYTT LOCKAR 

Att en PT vidareutbildar sig under åren i jobbet tillhör van- ligheterna och ser man till branschen i stort dras många allt mer mot specialisering mot enskilda sporter. 

–Man kan lugnt säga att branschen blivit både bredare och smalare. Vi har växt i storlek och antal samtidigt som jag ser att flera av mina kolleger söker ytterligare spets utöver baskunskaperna. Detta hänger såklart ihop med att kundklientelet blir allt medvetnare och vill ha hjälp för att bli mer framgångsrika inom en specifik sport. Fotboll, ishockey, golf och kampsport är några av de specialiseringar som ofta efterfrågas, berättar Emil Ullerholm. 

 

Emil Ullerholm tillsammans med elever på SAFE Education

TA HÖJD FÖR VÄRLDEN

Utbudet bland licensierande PT-utbildningar är också något som växer. Från utbildarhåll märker man och att fler och fler funderar på en karriär utomlands och då gäller det att välja en utbildning som är certifierad för det.

– Väljer man att gå Lic. Personlig Tränare hos SAFE får man utöver en av Sveriges mest gedigna PT-utbildningar även en licensiering som gäller i hela världen som är cer- tifierad av branschorganisationen EuropeActive. I vissa länder krävs lokal anpassning, men det är en bra investering för den som vill ut i världen. Faktum är att man till och med kan läsa denna utbildning på distans då man befinner sig på resande fot. Under helgens lektion hade jag till exempel deltagare i Barcelona, Umeå och Helsingborg.

INTENSIVT PÅ DISTANS

Pandemin blev en utmaning för de personliga tränarna som under restriktionerna ej kunde coacha sina klienter på plats. Men det banade också väg för bättre digitala vanor då vi blev mer tillfreds med att mötas på distans. Och det gäller även under PT-utbildningen.

–Under grundutbildningen på 16 veckor sker största delen på distans då vi har ett digitalt möte varje söndag. Däremellan är det upp till deltagarna att lägga upp studierna. Kursen innehåller antingen tio dagar av praktiska studier

Pandemin blev en utmaning för de personliga tränarna som under restriktionerna ej kunde coacha sina klienter på plats. Men det banade också väg för bättre digitala vanor då vi blev mer tillfreds med att mötas på distans. Och det gäller även under PT-utbildningen.

–Under grundutbildningen på 16 veckor sker största delen på distans då vi har ett digitalt möte varje söndag. Däremellan är det upp till deltagarna att lägga upp studierna. Kursen innehåller antingen tio dagar av praktiska studier med handledning av våra duktiga lärare, alternativt tre

intensivdagar som föregås av praktik som bland annat innefattar att skugga olika PT:s och träna ett antal personer innan man träffar våra lärare.

FOLKLIGT I KLASSEN

Om gymbranschen startade som ett särintresse har den för- ändrats radikalt på senare år. Bland kursdeltagarna finns nu alla sorters människor representerade. Gemensamt är dock att alla har ett stort träningsintresse.

– Fenomenet PT håller på att bli en folkrörelse. I en vanlig grupp finns idag allt mellan före detta atleter och ”kon- torsråttor” med träningsintresse till gruppträningsfolk i 50-årsåldern med mindre erfarenhet och det är bra. Att vara PT handlar mycket om personlighet och kemi, då jag upplever att kunderna ofta väljer en PT som de klickar med.

PT – ETT FRAMTIDSYRKE

Emil spår en ljus framtid för den nybakade PT:n. Att utbilda sig hos SAFE ger förutom en bred grund inom traditionella discipliner även bra förberedelse för digitala format och teknologi. Men han ser också en ökad medvetenhet hos hans uppdragsgivare.

– Arbetsgivarna blir allt mer medvetna om nyttan med att vårda och behålla sin personal och få ner sjukfrånvaron. I mitt företag EU Performance & Education har jag på sistone jobbat mycket med transportbranschen då jag fått ta fram skräddarsydda upplägg för buss- och tågmekaniker och förare, avrundar Emil Ullerholm.

Artikel från Nordic Wellness Magazine, Text: Jonas Ulfvarson,  Bild: Thomas Carlgren

Namn: Emil Ullerholm. 

Ålder: 34 år.

Karriär: Arbetat med träning och hälsa sedan 2010.

Yrke: Personlig tränare/Hälsocoach (driver företaget EU Performance & Education). 

Familj: Sambo, son och 2 katter.

Bor: Sollentuna.

Vill du utbilda dig till Lic. Personlig Tränare?

Vill du veta mer?

Vi vill hjälpa dig att hitta utbildningen som passar dina behov. Boka en fri studiekonsultation hos oss.

Dela detta: