IMG-20201022-WA0062

Nytänk och upplevelser

SAFE Educations PT-utbildning sätter ny standard

Ambitionen har varit att skapa en utbildning utöver det vanliga, som använder den senaste digitala tekniken för att skapa en häftig, rolig och ultimat utbildning till personlig tränare i Sverige. Vi har pratat med Magdalena Lindström, en av SAFE Educations utbildningsutvecklare om branschen, innovation och målet att utbilda landets modernaste personliga tränare.

Det pratas mycket om att vara innovativ i utbildningsbranschen. Vad tycker du utmärker innovation?

Vid sidan om yrket som utbildare arbetar jag även som affärsutvecklare och stöttar tekniska startup-bolag. För mig handlar innovation inte om att komma på något helt nytt, utan snarare att tweaka det som finns och använda sig av befintliga verktyg för att skapa något unikt. I den digitala värld vi lever i gäller det att inte tappa det personliga mötet. Vi ser det som att det digitala snarare kan skapa ett ännu starkare engagemang och göra det roligare att lära sig.

Innovation i detta sammanhang är att paketera kunskap i ett nytt format som skapar flexibilitet och gör att fler kan ta del av utbildningen. Samtidigt vill vi behålla eller förbättra samma höga kvalitet och inlärning. Vi bygger vår utbildning på fyra pedagogiska delar som alla handlar om att se, höra och göra. Vi tar vara på kunskapen hos våra erfarna utbildare och kombinerar det med tekniska hjälpmedel för att lyfta utbildningen ytterligare.

Magdalena Lindström, utbildare på SAFE Education.

Hur är utbildningen uppbyggd? Vilka delmoment möts eleven av under utbildningen?

Oavsett vilken plattform eleven skulle ta del av kunskapen i, så var vårt mål att alltid skapa engagemang i Lic. Personlig tränare. Det låg som grund vid skapandet av de 12 modulerna, där varje modul har ett specifikt tema. Dessa 12 moduler tar sig eleverna an genom fyra olika studieformer bestående av egna studier, egen träning, digitalt klassrum och fysiskt klassrum.

 

Hur är de egna studierna uppbyggda?

I den digitala plattformen hittar du inlärningsmaterial som filmer, bilder, texter, inlärningsfrågor, mallar och annat du kan tänkas behöva för att lära in teorin genom egna studier. Allt går att repetera hur många gånger du vill och studierna sker i egen takt när du vill på dygnet. På detaljnivå börjar du med att läsa anatomi, fysiologi och träningslära. När grunden är satt kring kroppens uppbyggnad går du över till kommunikation, funktionsanalyser och tester, träningsplanering, sälj & marknad samt näringslära. 100-tals timmar av studiematerial finns tillgänglig för att du ska få en så bred förståelse som möjligt för hur kroppen reagerar och fungerar.

 

Vad är syftet med egen träning? Räcker det inte att läsa teorin?

Egen träning innebär att praktiskt utföra det vi lärt oss i teorin. Modul 1–5 består till stor del av att själv testa olika typer av träning för att skapa en förståelse för teknik, övningar, känsla och träningseffekt. Du använder dina teoriretiska kunskaper och tränar på egen hand för att få förståelse över hur kroppen, musklerna och lederna fungerar. I andra halvan, modul 6–12, fortsätter våra elever egen träning men nu i rollen som tränare, med en riktig kund. Rekommendationen är att träna någon man inte känner, så att det blir på riktigt. Du kommer knappast hålla dig till att träna dina kompisar framöver, utan du kommer att träffa nya människor där du själv ska analysera och individanpassa. Och det är trots allt det som är det roligaste med yrket, att få jobba med att hjälpa människor.

 

Digitalt klassrum, sitter eleverna och lyssnar på inspelade föreläsningar då?

Nej, inte riktigt så. Här interagerar du med klassen och utbildaren via en livestream. Syftet är inte att du ska sitta och lyssna på timmeslångaföreläsningar, utan snarare att följa upp den teorin som du jobbat med och sätta den under lupp. Som tränare behöver du vara duktig på att individanpassa, därför behöver du en förmåga att omsätta svart/vit teori till mer av en gråskala. Grupparbeten är ett stående inslag där dina nya kunskaper sätts i ett sammanhang. Vi jobbar med personas och resonerar kring dessa. Här jobbar vi inte enbart framför datorn, utan vi använder även digitala verktyg för att aktivera. En del moment innebär att vi till och med rör oss utanför hemmet. Ett digitalt klassrum är något helt annat än det fysiska klassrummet. Det är häftigt hur stort engagemang som går att skapa utan att träffas fysiskt.

 

Och blir det någon träning tillsammans i klassen?

I det fysiska klassrummet knyter vi ihop säcken från de andra delarna. Här möter du flera av våra utbildare som ger feedback på din kunskap, din teknik och din pedagogik. När du kommer till det fysiska klassrummet är det fullt fokus på det praktiska, att träna få fullständig koll på den fysiska aspekten i tränarrollen.

Utbildningens uppbyggnad. Klicka på bilden för att förstora.

Varför forma om en redan omtyckt utbildning? SAFE Education har ju examinerat nöjda personliga tränare i över 30 år?

Det är framförallt av två olika anledningar; utvecklingen av branschen och teknikens framsteg. För oss är det en självklarhet att följa utvecklingen och ligga i framkant. Efterfrågan på PT:s har ökat, precis som att kundens efterfrågan har förändrats.

Tidigare var bilden att en PT strikt håller sig till gymmet och hjälper till med klassisk styrketräning. Idag önskar kunderna individanpassade upplägg, en längre plan och i många fall en upplevelse. Botuique-gym och nischade gym är en växande marknad där vi hittar kunder som ställer högre krav på spetskompetens. Tränarna måste vara beredda på många olika förfrågningar och förutsättningar.

20 år tillbaka i tiden hade vi inte samma förutsättningar att genomföra digitala utbildningar. Att vi lär oss på olika sätt, genom en mängd olika pedagogiska verktyg vet vi redan. I det digitala klassrummet och i de digitala plattformarna kan vi tillgodose efterfrågan som våra studenter har, att kunna studera på distans och samtidigt få ta del av det personliga mötet. Det digitala skapar också en flexibilitet som är svårslagen i ett annars hektiskt liv.

Baserat på dessa två förutsättningar valde vi att göra en grundlig genomgång av vår befintliga utbildning, ge oss ut på jakt efter marknadens bästa utbildningsverktyg och skapa utbildningen som vi och våra elever drömmer om.

"Idag önskar kunderna individanpassade upplägg, en längre plan och i många fall en upplevelse."

Vilka förhoppningar har du att framtidens elever ska känna när de examinerats från Lic. Personlig tränare?

Att de kliver in i en framtidsbransch som vi skapar tillsammans. Jag brinner för att PT-yrket ska vara en lukrativt och hållbart yrke. Vi har alla förutsättningar att förändra, att skapa tillgänglighet och en arbetssituation som är hållbar. På så sätt skapar vi en bransch med fler skickligare och passionerade tränare på lång sikt.

Vi vill att de ska känna att de lämnar vår utbildning med en gedigen kunskapsgrund, att de fått en känsla av självförtroende och framförallt att de haft riktigt roligt. De ska veta att det är efter utbildningen som den riktiga resan börjar att lärandet fortsätter även efter examen. Det är ett livslångt lärande som bara har börjat!

"Vi har alla förutsättningar att förändra, att skapa tillgänglighet och en arbetssituation som är hållbar. På så sätt skapar vi bygger vi en bransch mer fler skickligare och passionerade tränare på lång sikt."

lic. personlig tränare

Vill du anmäla dig till marknadens hetaste PT-utbildning?

Vill du veta mer?

Vi vill hjälpa dig att hitta utbildningen som passar dina behov. Boka en fri studiekonsultation hos oss.

Dela detta: