toppbildsimon

SAFE Education har utbildat personliga tränare sedan 1991, och går fortfarande i bräschen för att utveckla PT-branschen och möta framtidens behov. Simon Forsberg är utbildare på SAFE Education. Med 15 års erfarenhet av PT-branschen startade han själv som PT på en stor kedja för att därefter starta en av Sveriges första PT-studios. Sedan dess har han verkat bland annat som HR Manager och operativ chef hos en av branschens stora aktörer. Förra året var han ansvarig för att utveckla SAFE Educations uppdaterade version av Lic. Personlig tränare.

NYTÄNKANDE UTVECKLAR VERKSAMHETEN

Simon berättar att han alltid haft ett intresse av att utveckla och förädla verksamheter och koncept, och att PT-sektorn just nu är spännande och innehåller många möjligheter.

– I år lanserar vi ett helt nytt format på PT-utbildningen. Jag har sett tränare utbildas på mer eller mindre samma sätt i femton år. En stor andel av svenska folket har ju medlemskap på något gym, men samtidigt är det fortfarande en ganska liten andel som anlitar PTs. Här finns mycket att göra om man vågar tänka nytt. Vi vill nå ut till nya målgrupper. Dels i termer av vilka som väljer att läsa till personlig tränare men därmed också indirekt vilka medlemmar som vi lyckas nå ute på klubbarna, säger Simon och tillägger:

– Vi brukar säga att det bästa sättet att förutspå framtiden är att skapa den!

Till det innovativa nytänkandet som hör tiderna till är ett ökat inslag av digital distansutbildning.

– Detta möjliggör att våra utbildningar också blir tillgängliga för människor på fler orter i landet. Viktigt för oss är att inte tumma på kvaliteten i de nya formerna. Det digitala inslagen gäller inte bara utbildningen av nya PTs, som tränare kan man med fördel coacha kunder såväl fysiskt närvarande som online, säger Simon och berättar att framtiden även innehåller ett vidare synsätt på vad det innebär att vara PT.

– Jag har själv en kanske inte helt typiskt tränarbakgrund. Jag har visserligen ett stort träningsintresse och arbetat som tränare i många år, men jag är också beteendevetare och har jobbat mycket med kognitiv beteendeterapi och livsstilsförändringar. Framtiden handlar om mer än att bara lära folk att träna. Det handlar om att vara en guide inom hälsa, livsstil och levnadsval.

Simon Forsberg, utbildare på SAFE Education
På Lic. Personlig tränare får du använda dig av ubildningsverktyg i världsklass. På bilden använder vi oss av Complete Anatomy för att lära ut anatomi och muskellära.

Goda möjligheter till jobb

Idag finns ett stort behov på arbetsmarknaden av nya personliga tränare och grupptränare.

-Branschen fullkomligt skriker efter kompetenta nyutbildade tränare. Det finns ett behov av ett par hundra tränare per år och efterfrågan ser fortsatt stark ut. Personlig tränare har ju gått från att från början vara något okänt, till att sedan bara vara något vissa kändisar hade för att idag vara ett självklart val för många medlemmar på gymmen därute, säger Simon och berättar att han ofta får frågan om man verkligen kan leva på att vara PT på heltid?

-Idag är det många som försörjer sig helt och hållet på sitt tränarskap, antingen hos någon av kedjorna eller genom att starta eget. Faktum är att kedjorna gärna ser att man har som ambition att jobba heltid, att det är ett helhjärtat yrkesval i livet.

Text: Jonas UlfvarsonBulldog Media

 

Vill du veta mer?

Vi vill hjälpa dig att hitta utbildningen som passar dina behov. Boka en fri studiekonsultation hos oss.

Dela detta: