kål

Laga Goda rätter med kål under julen

Klara Jutterström har introducerat svensk mat utomlands och har bl.a. jobbat för Svenska konsulatet i Istanbul och för Sveriges Ambassad i Etopien. 
Läs hennes blogginlägg och tillred hennes goda recept där hon använder sig av den goda och billiga kålen.

Klara Jutterström i Addis Abeba

Året är 2011 och jag får ett samtal från min bror som precis blivit ambassadör i Etiopien. Han hade letat efter en kock som kunde komma ner och köra en svensk matmånad på en internationell restaurang i Addis Abeba. Jag gav honom några namn och allt var klart med en kock som skulle åka. Men i sista sekunden drog han sig ur och var helt försvunnen. När min bror ringer mig står jag på mitt café och langar ut dagens lunch. Han berättar vad som har hänt och frågar mig om jag kan tänka mig att hoppa in och komma ner. Spontan som jag är sa jag ja på stående fot. Nu skulle det fixas en massa råvaror som skulle ner och jag skulle packa allt i stora kartonger. Nu var detta lite efter jul men om det är något vi är duktiga på så är det vårt svenska julbord. I packningen fanns bland annat inläggnings sill, massor med lax, anjovis, lingon, hjortron, västerbottenost, pepparrot och räkor i lag. Allt detta packade jag ner i stora resväskor och tog mig ut till Arlanda. Väl på Arlanda checkade jag in 110 kg mat och en liten väska med kläder till mig själv. Äventyret kunde börja på riktigt. När jag landade på Bole, som är Addis Abebas flygplats, möttes jag av ambassadens chaufför så att hanteringen av väskorna skulle gå så smidigt som möjligt genom tullen. Han körde mig till residenset och vi packade in allt i de stora kylarna och frysarna. Inget hade läckt ut som tur var. På flyget hade jag börjat fila på svensk mat att sätta på menyn. Ja vad är svensk mat och vad kan man faktiskt servera en internationell publik som inte är så vana vid vår sälta och syra. Men jag tänkte att om jag arbetade kring de grödor som är vanliga och enkla att få tag på kunde jag utifrån det sätta upp rätter med råvarorna från Sverige.
Så på meny kunde gästerna hitta tre sorters sill med knäckebröd och västerbottenost, Skagenröra, gravad lax med hovmästarsås, Janssonsfrestelse, Wallenbergare och kolapaj med lingon. Jag hade nu fyra dagar på mig att lära upp kockarna på restaurangen hur man lagade alla dessa rätter. Vilken utmaning det var men så extremt kul. Matmånaden blir väldigt lyckad och vi fick beställa ner mer råvaror efter bara två veckor. Efter denna lyckade månad så stannade jag kvar och lagade mat till större evenemang som ambassader höll i, det blev både Sveriges nationaldag, midsommar och julfest.
Nu när det nalkas mot jul så tänkte jag bjuda på några recept med kål. För vad är inte mer juligt än kål i olika former. På grönsaksmarknaden i Addis kunde jag hitta vitkål, brysselkål, rödkål och blomkål. Kål är både nyttigt, billigt och går att tillaga på en mängd roliga och goda sätt. Hoppas att ni känner er sugna på att placera en av dessa rätter på ert julbord i år.
Jag önskar er en riktigt God Jul

Vitkåls Janssons 12 port

600 g Vitkål

150 g gul lök

50 g smör till fräsning

2 deciliter grädde

2 deciliter mjölk

0,50 dl anjovisspad

200 g anjovis

3 msk ströbröd

50 g smör att toppa med

 

 

Tillagning:

Sätt ugnen på 200 grader

Strimla vitkålen rätt så grovt. 1 cm breda strimlor är rätt så bra. Skiva även löken, dock lite finare. Fräs vitkålen och löken i lite smör i en kastrull. Det ska inte få färg, utan bara svettas lite så det mjuknar lite. Tillsätt grädde, mjölk, anjovisspad och nymalen svartpeppar. Blanda ihop allt och koka upp det snabbt. Smaka av med salt och peppar om det behövs mer. Tänk på att anjovisen som vi tillsätter är salt den med. Häll upp hälften av gratängen i en ugnsfast form och lägg ut hälften av anjovisen ovanpå. Häll på resten av gratängen och till slut resterande anjovis. Hyvla lite smör och fördela över gratängen och strö lite ströbröd över det hela så att man får den härligt knapriga ytan. Ställ in formen i ugnen och grädda i cirka 45 minuter, tills det att den har blivit riktigt krämig och fått en vacker färg. Om den efter cirka 30 minuter redan fått fin färg, lägg lite aluminiumfolie över den då, så att den inte blir bränd. Ta ut och låt stå en liten stund så den får sätta sig och servera sedan varm.

Kastanj- och grönkålssill

LAG:

1.50 dl ättikssprit (12%)

1.30 dl strösocker

1.50 dl vatten

lagerblad

180 gram inläggningssill (fpk)

80 gram kastanjer

2 stjälkar grönkål (färsk)

½ rödlök

Tillagning:

Koka upp lagen och låt svalna. Enklast är om man hittar färdigkokta kastanjer. Färska kastanjer tillagas i ugn i en timme varefter de läggs skalade i kokande vatten i 5 minuter. Skala och skiva lök. Riv grönkålen i mindre bitar och skär sillen i bitar. Varva ingredienserna utom grönkålen i en glasburk och fyll på med lag. Fyll på med vatten så att sillen täcks med vätska. Lägg grönkålen på toppen. Låt sillen stå och dra minst två dygn.

Bakad rödkål med valnötter och Chevré

ca 1 kg rödkål

2 msk olivolja

2 msk balsamicovinäger

1 tsk salt

2 krm peppar

140 g chevré

1 dl rostade valnötter

20 g färsk persilja

1 dl granatäppelkärnor

Tillagning:

Sätt ugnen på 200°C. Ansa och skär rödkålen i ca 3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en ugnsplåt och ringla över olja och balsamicovinäger. Krydda med salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter, eller tills kålen är mjuk. Pensla med vätskan från plåten någon gång under tillagningen. Smula osten och grovhacka nötterna och persiljan. Toppa den bakade rödkålen med ost, nötter, persilja, granatäpplekärnor och extra balsamicovinäger. Servera som en ljummen sallad på julbordet. 

Klara Jutterström

 

Namn: Klara Jutterström

Ålder: 47

Bor: Stockholm 

Familj: 2 vuxna döttrar 

Sysselsättning: kock, sköterska på S:t Görans sjukhus och mångsysslare

Hobby: träna, resa, baka och så mycket mer

 

Är du intresserad av att utbilda dig till Lic. Kostrådgivare?

Vill du veta mer?

Vi vill hjälpa dig att hitta utbildningen som passar dina behov. Boka en fri studiekonsultation hos oss.

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email