sommarmat

Min barndoms somrar - Av Klara Jutterström

Klara Jutterström har introducerat svensk mat utomlands och har bl.a. jobbat för Svenska konsulatet i Istanbul och för Sveriges Ambassad i Etopien.
Läs hennes blogginlägg och tillred hennes goda recept. Den här gången ger hon tips på goda och hälsosamma sommarrätter.
Klara Jutterströms lilla Paradis i Mälaren

Nu är sommaren här och som alltid så kommer minnena från min barndoms somrar. Vi packade bilen full med matkassar, väskor med kläder och böcker. Alltid lite stressat eftersom bilen skulle ta oss till Stavsnäs, lasta av allt vid bryggan och sen skulle mina föräldrar hitta en parkering på den knökfulla parkeringen 7 minuter ifrån bryggan. Men när alla väl landade på båten så infann sig lugnet. Kaptenen tutar tre korta signaler vilket betyder ”vi backar” och nu är vi på väg mot kobben. Båtfärden var alltid en fröjd för själen helst satt jag på akterdäck och tittade ut över fjärden. Framme på kobben lastade vi av alla våra saker och sen började vandringen till andra sidan ön. Längtan efter ett bad växte sig starkare för varje uppförsbacke men sista backen upp till huset springer jag upp med lätta steg. På kobben finns inga måsten eller tider att passa, här kan man bara få vara. Min bästis Hannah bodde granne med oss och hennes morfar som vi kallade för farbror Bror bodde ute på kobben året runt. Han hade bott där i hela sitt liv. Jag sprang alltid över till dom så fort jag kastat av mig min packning och bytt till badkläder. Vi hade en härlig badplats mellan klipporna där vi badade tills läpparna blev blåa och då värmde vi oss på det solvärmda berget. På kvällen efter middagen tog vi vår väldigt orangefärgade ”Telebåten” för att lägga nät. Mina somrar bestod mest av fiskrätter i alla möjliga former. Jag fick tidigt lära mig att rensa fisken vi fick upp i näten och ta vara på allt, även renset. Men sommaren bjöd även på bär av alla de slag. Hallon, vinbär och jordgubbar växte nära huset och det åt vi i mängder. Jag har några favoriter som lagades under sommaren och tänkte dela med mig av dem. Hoppas att ni blir inspirerade att laga någon av rätterna till er sommarmiddag.

Själv har jag nu mitt eget lilla paradis vid Mälaren och här blir det inga nät lagda men det kommer ändå lagas en hel del fisk och mina bärbuskar är precis planterade så får njuta av dessa nästa sommar. Jag önskar er alla en härlig sommar med mycket sol, mat och varma nätter.

Lerpottasill

4 portioner

1 förpackning (ca 4 filéer) Hela Matjesfiléer

2 st hårdkokta ägg

1/2 dl hackad rödlök

100 gram smör

500 gram kokt färskpotatis

1 burk Röd Stenbitsrom

2 dl gräddfil

1 bunt dill

Gör så här:

Koka potatisen, koktid beroende på storlek på potatis, men runt 18-20 min och låt svalna. Koka äggen ca 8 min och låt svalna. Lägg upp sillen på ett fat. Dela potatisen & äggen och lägg den runt sillen. Toppa med rödlök, gräslök och dill. Smält smöret och bryn det på medelvärme tills det blir ljusbrunt, häll det över sillen. Toppa med rom, dill och servera med gräddfil.

Fina små fiskpaket med fänkål, getost och tomater

4 portioner

800 g torskfilé

1 fänkålshuvud

600 g körsbärstomater

150 g färsk getost

1 dl vitt vin

4 msk pesto

Salt och nymalen svartpeppar

1 ekologisk citron

Till servering:

2 nävar persilja

Kokt potatis

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°. Skär fisken i 4 bitar och placera dom på varsin bit bakplåtspapper. I varje paket lägger ni strimlad fänkål, halverade körsbärstomater och getost.

Häll över lite vitt vin och en sked pesto i varje paket. Krydda med salt och peppar och lägg en citronskiva ovanpå.

Samla ihop bakplåtspapperets hörn och vrid dem ett varv så att paketet blir stängt.

Ugnsbaka fiskpaketen i cirka 15 minuter.

Servera med grovhackad persilja på toppen och kokt potatis.

Pavlova med smultron och jorgubbar

Marängbotten

8 äggvitor

5,5 dl florsocker

2 msk vitvinsvinäger

4 msk majsstärkelse

1 tsk vaniljsocker

Topping

7 dl vispgrädde

En blandning av smultron och jordgubbar

Gör så här:

Marängbotten


Gör så här:
Marängbotten
Värm ugnen till 175 grader.

Rita upp en ring som är cirka 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper.

Vispa äggen på medelhög hastighet i cirka 3 minuter. Äggvitan ska vid det här laget bilda ett vitt skum. Sänk hastigheten och häll ner florsockret, lite i taget. Sätt sedan på hög hastighet en stund för att blanda in sockret ordentligt.

Sänk sedan hastigheten igen och häll ner resterande ingredienser.

Vänd ner marängen på bakplåtspapper och se till att forma en en cirkel som går upp lite på sidorna.

Ställ in i ugnen och sänk temperaturen till 150 grader. Grädda i ca 90 minuter. Stäng sedan av ugnen och ställ ugnsluckan lite på glänt tills marängen har svalnat.

Fyllning

Vispa grädden med en elvisp.

Fyll sedan marängen med grädden och garnera sedan med färska bär. Dekorera gärna med blad från citronmeliss.

Klara Jutterström

 

Namn: Klara Jutterström

Ålder: 47

Bor: Stockholm 

Familj: 2 vuxna döttrar 

Sysselsättning: kock, sköterska på S:t Görans sjukhus och mångsysslare

Hobby: träna, resa, baka och så mycket mer

 

Är du intresserad av att utbilda dig till Lic. Kostrådgivare?

Vill du veta mer?

Vi vill hjälpa dig att hitta utbildningen som passar dina behov. Boka en fri studiekonsultation hos oss.

Dela detta: