påsk etiopien

Klara har lagat påskmat på Svenska ambassaden i Etiopien

Klara Jutterström har introducerat svensk mat utomlands och har bl.a. jobbat för Svenska konsulatet i Istanbul. I det här blogginlägget ger hon några exotiska påskrecept från Etiopien 

Påsken står för dörren och jag som inte är mycket för högtider älskar dock att ställa till med fest. Jag drömmer mig tillbaka till ett påskfirande i Addis Abeba på ambassaden. Det var alltid en utmaning att hitta råvarorna som behövdes för att laga svensk mat. Jag fick helt enkelt improvisera även denna gång. I frysarna hittade jag både lax, stenbitsrom och sill, alltid något att bygga en buffé kring. Grönsaker, ägg och kryddor var enklare att hitta även fast denna påsk inte skulle smaka så mycket svenskt så fick jag använda fantasin. Det blev en crossoverbuffé med råvaror från Sverige och smaker från Afrika. Mottagningen hölls på skärtorsdagen i trädgården och 200 inbjudna gäster. Förberedelserna började redan på måndagen med inköp och hitta kökspersonal. Jag tog en gul taxi utanför ambassaden och åkte till min favoritaffär som ägs av en grekisk familj. Här finns allt man kan tänka sig från grönsaker till köksknivar. Med fyllda kassar tryckte jag in mig själv i den proppfulla taxin och begav mig tillbaka till residenset. Nu började det riktigt roliga, matlagningen. Blir varm i hjärtat när jag tänker på den engagerade personalen i köket. De var så hängivna och intresserade att laga för dom denna annorlunda buffé. Jag tänkte dela med mig av tre maträtter som vi bjöd gästerna på. I recepten hittar ni två speciella kryddor som numera går att hitta i välsorterade matbutiker. Dessa är berbere och harrisa. Berbere är en traditionell kryddblandning som används i Etiopisk matlagning. I kryddblandningen hittar man bland annat röd paprika, Cayennepeppar, koriander, ingefära och kanel. Kryddan ger en varm och djup mild hetta med en vacker röd färg. Harrisa är en nordafrikansk smakrik och stark kryddblandning som används för smaksättning till olika rätter. Basen är tomatpuré mixat med spiskummin, chilifrukter, vitlök och olja, en paste med andra ord. Jag hoppas att ni vågar testa lite nytt på er påskbuffé i år. Önskar er i härlig start på våren.

Föregående
Nästa

Berberegravad lax

 

10 cm ingefära

4 vitlöksklyftor

4 msk berbere

2 msk mirin

2 1/2 dl strösocker

1 1/3 dl salt

1 kg benfri laxfilé

 

Kör skalad och skivad ingefära, skalad vitlök och hälften av berberen i en matberedare. Tillsätt mirin och mixa till en slät kryddblandning.

Blanda kryddblandningen med socker, salt och resten av berberen.

Täck laxen med kryddblandningen och låt stå i kylen i 2 dygn. Vänd laxen efter 1 dygn. Torka av överskottet av den smakrika kryddblandningen innan laxen skivas upp.

Serveras som den är på påskbordet gärna på en tunn skiva baguett.

Sill med smaker av chili och ingefära

3-3 1/2 cm ingefära

4 st vitlöksklyftor

2 paket 5 min sill

1 st chilifrukt, röd, t ex spansk eller thai peppar

1 kruka koriander

Skala och skiva ingefära och vitlök. Dela, kärna ur och skiva chilin. Lägg detta i lagen från förpackningen.

Skär sillen i sneda bitar och blanda med lagen.

Grovhacka koriandern och blanda i.

Lägg i en burk med lock. Låt stå i kylskåpet 1 dygn före servering.

Harrisamarinerad sparris

2 msk olivolja

2 msk harissa

2 msk honung, flytande

1 citron, riven skal och saft

1,5 krm havssalt

250 g sparris

Blanda olivolja, harissa och honung, citronskal och saft samt salt i en skål och rör ordentligt tills honungen löst sig.

Lägg sparrisen på ett fat och häll marinaden över. Gnid in marinaden ordentligt med händerna. Dra plastfolie över och låt marinera i rumstemperatur i max 30-40 minuter.

Hetta upp en tjockbottnad stekpanna eller grilla dem på grillen. Stek eller grilla i ca 8 minuter.

Kan serveras både varma och kalla.

Klara Jutterström

 

Namn: Klara Jutterström

Ålder: 47

Bor: Stockholm 

Familj: 2 vuxna döttrar 

Sysselsättning: kock, sköterska på S:t Görans sjukhus och mångsysslare

Hobby: träna, resa, baka och så mycket mer

 

Är du intresserad av att utbilda dig till Lic. Kostrådgivare?

Vill du veta mer?

Vi vill hjälpa dig att hitta utbildningen som passar dina behov. Boka en fri studiekonsultation hos oss.

Dela detta: