thailand

Klara har varit i Thailand

Klara Jutterström har introducerat svensk mat utomlands och har jobbat för Svenska konsulatet i Istanbul. I det här blogginlägget ger hon er några fantastiska recept med koriander.

Jag är tillbaka med några nya recept så här i början på det nya året. Precis kommit hem från min första semester på två år. Utvilad, varm i hjärtat, lycklig i själen och längtar redan till nästa resa. Resan gick till Thailand och huvudstaden Bangkok. En stad jag älskar på så många sätt. Första gången jag var i Bangkok i vuxen ålder var 1994 och jag väntade mitt första barn. Jag förälskade mig i staden från första sekund. Människorna, bruset, dofterna och maten. Sen den resan har det blivit många till, minst en gång om året. Men så kom pandemin och min längtan blev kanske ännu starkare bara för att jag visste att det var en omöjlighet att resa. När jag nu denna gång kom till Bangkok tog jag ett tidigt morgontåg ut till den flytande matmarknaden som ligger i provinsen Ratchaburi. Här hittar man precis allt och det säljs från de fina smala kanalbåtarna som guppar omkring på kanalen. Att hyra en kanalbåt kostar inte många kronor och det är nästan ett måste om du ska ta dig mellan försäljarna. Jag brukar handla grönsaker, ägg, kryddor och frukt beroende lite på om jag har tillagningsmöjligheter på hotellet eller inte. Kan jag laga mat på hotellet så köper jag även kyckling och fisk. Men sen kommer vi till matstånden, alla dessa fantastiska matkreatörer som finns på samma ställe. Här hittar man allt från friterade insekter till underbart goda soppor, sallader, grillade spett och mycket mer. Jag brukar göra så att jag köper med mig några olika rätter som jag kan avnjuta hemma på hotellet. Jag får alltid nya uppslag till nya maträtter och jag försöker lära mig hur de kombinerar smakerna för att uppnå den perfekta explosionen i munnen. Ibland tänker jag att det är mina rötter som lockar fram längtan efter just dessa smakkombinationer. Jag har alltid varit intresserad av asiatisk matlagning och under mina år i början på 90-talet när jag jobbade på en restaurang som heter East och ligger i Stockholm så ökade självklart intresset för det asiatiska köket. När jag sen startade min cateringverksamhet så var det mest asiatiskt som kunderna efterfrågade och det gav mig möjlighet att utforska matkulturen ännu mer grundligt. Men med denna lilla korta reseberättelse så glider jag in på mina recept som jag tänkte bjuda på och prata lite om kryddan koriander.
Koriander är ju en örtväxt som delat in oss i två grupper, de som älskar och de som avskyr. Jag hör till den gruppen som älskar koriander. Koriander används inte enbart i asiatisk mat man hittar den väldigt ofta i de sydamerikanska och nordafrikanskaköken. Koriandern är en uråldrig växt som både används som krydda och som medicinalväxt. Fröna har en lite nötig mild smak medan bladen har en mer svårdefinierad smak. I Thailand använder man även rötterna som grönsak i matlagningen. Vissa beskriver att det smakar parfym när man tillsätter koriander i maten och det stämmer lite. Koriander används ibland vid framställning av parfym.
Jag har valt ut tre recept som jag vill dela med mig av. En kryddig thailändsk sallad, koreanska revbensspjäll även kallade Kalbi och en het salsa från Mexiko.

Hoppas att ni njuter lika mycket av korianderdofterna som jag gör om inte annat så kanske ni vill ge det en chans till.

Smaklig spis

Kram Klara

Thailändsk färssallad – Larb

Ingredienser

600 g kycklingfärs alt. fläskfärs

3 klyfta(or) vitlök

2 msk rapsolja

1 st rödlök (mellanstor)

2 msk fisksås

300 g haricots verts

1 st röd chili

2 tsk rörsocker

1 kruka koriander

1 kruka mynta

2 st lime

2 st salladslök

1 st romansallad

0,5 dl jasminris för rostnig

 

Tillagnig:

 

Börja med att rosta riset i en liten stekpanna på medelvärme till riset blir mörkt gyllene. Mortla eller mixa till ett väldigt grovt pulver. Ställ åt sidan.

Lägg färsen i en medelvarm stekpanna tillsammans med fisksås, limesaft, socker samt chili. Rör om väl och låt inte färsen få färg, utan bara bli tillagad. Detta tar ca 10 minuter.

Smaka av med eventuellt lite salt, lägg i den tunt skivade löken och det rostade riset och ta av från värmen för att få svalna något.

Plocka korianderblad och myntablad. Lägg upp färsen på ett serveringsfat tillsammans med salladsblad och toppa med limeklyftor, koriander och mynta. Önskar man göra denna rätt lite mer matig så kan man servera ris till detta.

Koreanska revbensspjäll – Galbi

Ingredienser

2 kg tunna revbensspjäll eller kamben

ca 4 cm färsk ingefära

7 vitlöksklyftor

2 tsk korianderfrön

3/4 dl sesamolja

1 dl japansk soja

1 dl sweet chilisås

1 dl mörk sirap

salladslök

koriander

sesamfrön

Tillagning:

Skär bort ev hinnor från benen. Skär mitt i köttet mellan varje revben och lägg dem styckvis i en långpanna med höga kanter.

Skala ingefäran och skär i bitar. Skala vitlöken och skär i grova bitar. Mixa detta i en matberedare tillsammans med sesamoljan. Tillsätt soja, sweet chilisås, korianderfrön och sirap. Mixa ordentligt till en slät marinad.

Häll marinaden över de delade spjällen och marinera i 24 timmar. Tillaga mitt i ugnen i ca 45 minuter. Ös då och då och vänd benen efter ca 30 minuter. Låt stå inne på 100°C ca 1 timme.

Såsen:

Blanda samman soja, olja, socker, vårlök, vitlök, ingefära, sesamfrön och chiliflakes i en kastrull. Koka upp och låt den tjockna. Toppa såsen med sesamfrön vid servering.

Servering:

Pensla spjällen med lite av såsen och strö över hackad koriander, skivad lök och rostade sesamfrön. Här är alternativen många men jag brukar servera denna rätt med ris, gärna sticky rice men självklart funkar jasminris perfekt. En grönsallad till detta gör middagen komplett.

Sås

2 ½ dl japansk eller koreansk soja

¾ dl sesamolja

½ dl farinsocker

8 vårlökar, strimlad

8 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk finhackad, färsk ingefära

1 msk rostade sesamfrön

1 tsk chiliflakes

1 msk rostade sesamfrön

Tomatillosalsa

Perfekt till grillsäsongen eller för att krydda upp tacofredagen. Tomatillos är en slags gröna tomater och finns i välsorterade butiker och saluhallar. Man kan även använda physalis om det är så att ni inte hittar tomatillos i er butik. Såsen får då en liten annan smak karaktär men oj så god ändå.

Ingredienser:

3 hekto tomatillos eller physalis

1 halv gul lök

3 jalapenos

Färsk koriander

Spiskummin

Salt

Tillagning:

Ta bort det prassliga höljet på physalisen om ni använder den eller skölj tomatillon. Låt koka med löken och chilin i cirka fem minuter. Häll av vattnet och mixa den sedan tillsammans med den färska koriandern, lite spiskummin och salt. Smaka av och låt svalna. Superenkelt men en sådan smakhöjare.

Klara Jutterström

 

Namn: Klara Jutterström

Ålder: 47

Bor: Stockholm 

Familj: 2 vuxna döttrar 

Sysselsättning: kock, sköterska på S:t Görans sjukhus och mångsysslare

Hobby: träna, resa, baka och så mycket mer

 

Är du intresserad av att utbilda dig till Lic. Kostrådgivare?

Vill du veta mer?

Vi vill hjälpa dig att hitta utbildningen som passar dina behov. Boka en fri studiekonsultation hos oss.

Dela detta: